Zo Gaat Het Bij Het CBR Praktijkexamen

HET IS ZO VER, JE BENT KLAAR VOOR JOUW PRAKTIJKEXAMEN!

Voordat we van alles gaan vertellen over jouw examen is het belangrijk dat het volgende geregeld is:

 • Is de Gezondheidsverklaring ingevuld? Zonder een gezondheidsverklaring kan jouw instructeur geen examen inkopen
 • Heb je de rijschool gemachtigd? Het rijschoolnummer staat onderaan op onze website Heb je bovenstaande zaken allemaal geregeld? Top! Dan kan jouw rijinstructeur jouw examen gaan aanvragen! LEUK!!!

Het is zover: het enige echte praktijkexamen staat nu voor je klaar. Het theorie-examen is behaald en misschien is de tussentijdse toets ook goed gegaan en heb je de vrijstelling behaald. Voordat jouw instructeur een praktijkexamen kan inplannen, moet je de gezondheidsverklaring, die te vinden is bij MijnCBR, invullen. Als jouw instructeur dan uiteindelijk een mogelijkheid heeft gevonden, Gelukkig bereidt jouw instructeur jou natuurlijk erg goed voor! Rijschool 023 plant ook altijd een voorrij-uur in. Dit is een rijles nét voor het examen om even in te komen.

Wat neem ik mee naar het CBR voor de praktijkexamen?

Naar het CBR neem je de volgende spullen mee:

 • Oproepkaart LET OP 2 pagina's. 
 • Geldig Identiteitsbewijs 
 • Zelfreflectie (kan je hier downloaden)

Hoe zit een praktijkexamen eruit?

 • Je maakt kennis met je examinator en hij zal je vragen naar jouw ID bewijs, oproepkaart en zelfreflectie document
 • Ook controleert hij of je geslaagd bent voor je theorie-examen
 • De examinator zal je uitleggen wat je kunt verwachten tijdens jouw examenrit
 • Daarna volgt op het parkeerterrein de ogentest (kenteken lezen op 25 mtr afstand)
 • Vervolgens zal de examinator jou wat vragen stellen over het voertuig (motorvloeistoffen of controlelampjes etc)
 • Daarna volgt de daadwerkelijke examenrit; Je rijdt zelfstandig naar een bepaalde bestemming (10-15 minuten)
 • Uiteraard beoordeelt de examinator deze rit op alle vlakken (kijken, voertuigbeheersing, veiligheid, bijzondere verrichten, etc)
 • Maak je niet teveel zorgen, de examinator kijkt naar het totaalbeeld, helemaal foutloos rijdt namelijk niemand!
 • Direct na afloop van jouw examen rit krijg je tijdens de evaluatie jouw uitslag te horen.
 • et examen van begin tot eind duurt 55 minuten

 

Welke soorten praktijkexamens zijn er?

Regulier praktijk examen:

Het reguliere herexamen is identiek aan het reguliere praktijkexamen zoals hierboven omschreven staat en zal normaal gesproken aangevraagd worden als het de eerste keer niet gelukt is om te slagen.

Faalangst praktijk examen:

Het faalangstexamen wijkt in principe niet veel af van een regulier examen, alle onderdelen zoals omschreven bij het reguliere examen komen gewoon aan bod. Het grote verschil is wel dat je een examinator toegewezen krijgt, welke getraind is op begeleiding van leerlingen met faalangst. De examinator weet dat jij heel nerveus bent en stelt je daarom veel meer op je gemak door rustig en geduldig alles uit te leggen. Hij neemt wat extra de tijd voor jou en ook mag je, als je daar behoefte aan hebt, tijdens jouw examenrit een time-out aanvragen als het je echt even allemaal teveel wordt. tijdens de time-out kan je even tot rust komen om daarna jouw examenrit weer verder af te maken. Het inplannen van een faalangstexamen moet altijd in overleg met jouw rijinstructeur gebeuren en kun je niet zelfstandig aanvragen. Het Faalangstexamen duurt in totaal 80 minuten, waarvan je 35 minuten echt rijdt.

BNOR praktijk examen:

Mocht het nou na 4 keer examen afleggen nog niet gelukt zijn, dan kun je een zogenaamd BNOR examen aanvragen. BNOR staat voor (B=auto, Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Het BNOR praktijkexamen bestaat wederom uit alle onderdelen van het reguliere examen, alleen krijg je nu veel meer persoonlijke begeleiding en doorloop je het praktijkexamen écht stap voor stap. Ook krijg je veel meer tijd voor het examen, namelijk 70 minuten. ook is het mogelijk om het BNOR examen in combinatie met faalangst te doen. Je krijgt dan in totaal 80 minuten de tijd én je mag dan net als bij een faalangstexamen ook weer een time-out aanvragen als je dat nodig vindt.

TOP