Zo gaat het bij het theorie-examen van het CBR

Auto Theorie-examen

Zonder theoriecertificaat is het niet mogelijk het categorie B praktijkexamen te doen. Dit certificaat ontvang je door het theorie-examen met een voldoende af te sluiten. Vanaf 16 jaar is het mogelijk het theorie-examen af te leggen. Hieronder volgen een paar vragen en antwoorden over dit examen.

Hoe geef ik mij op voor het theorie-examen?

Hoe duur is het theorie-examen en zijn er verschillende examens?

 • Normaal examen:                                                € 31,50 (2018)
 • Examen met extra tijd (15 minuten extra):   € 41,80 (2018)
 • Individueel begeleid examen:                         € 87,45 (2018)
 • Engels examen:                                                   € 37,00 (2018)

Hoe leer ik voor het theorie-examen?

Het eerste verplichte onderdeel is het behalen van het theorie-examen. De Auto theorie gaat onder anderen over
verkeersregels, verkeersinzicht en gevaarherkenning en is belangrijk om goed met je rijlessen aan de slag te gaan.
Je zult zien dat je na het behalen van de Auto theorie een stuk zelfstandiger wordt in de auto waardoor je echt
stappen gaat maken!
In onze webshop of op onze vestigingen kun je bijvoorbeeld theorieboeken en USB-sticks met examens en
video’s kopen. Het leren voor het theorie-examen is vergelijkbaar met het leren voor een toets. Er zijn meerdere hoofdstukken die elk een eigen onderwerp behandelen. Zo is er bijvoorbeeld een hoofdstuk Voorrangsregels. In het theorieboek staat alle stof die je moet kennen voor het examen. Nadat je dit boek hebt doorgenomen en goed kent, is het zeker aangeraden om oefenexamens te maken. Op deze manier leer je de vorm van het examen goed kennen.

Wat voor vragen kan ik verwachten?

Het theorie-examen duurt normaal gesproken 30 minuten. In deze tijd moet je 65 vragen beantwoorden. Dit klinkt als heel veel natuurlijk, maar dat valt mee. Het examen is in twee delen opgesplitst:

 1. Gevarenherkenning: dit deel bestaat uit 25 vragen waarbij je een foto te zien krijgt door de vooruit van de auto. In deze foto zijn de snelheid, spiegels en alles voor de auto te zien. Je moet dan beoordelen of de bestuurder moet remmen, gas loslaten of niks doen. In dit deel moeten er minimaal 13 vragen goed worden beantwoord.
 2. Verkeersregels & verkeersinzicht: dit deel van het examen bestaat uit 40 vragen. Hierbij worden vragen gesteld over regels in het verkeer waaronder snelheidslimieten, borden en voorrangsregels. Een bekende opdracht tijdens het examen is het slepen van getallen naar voertuigen op een kruispunt. Het getal 1 mag als eerste oversteken en heeft dus voorrang. Het hoogste getal moet voorrang aan iedereen verlenen. De eerste 30 vragen testen vooral je kennis over wetten en algemene verkeersregels. De laatste 10 vragen testen het verkeersinzicht.

Hoe lang is het theoriecertificaat geldig?

Na het behalen van het examen is het certificaat 1,5 jaar geldig. Binnen deze tijd moet het praktijkexamen afgelegd worden. Is deze tijd overschreden? Dan moet je het examen helaas opnieuw doen.

Wat gebeurt er als ik niet slaag?

No worries! Het is gelukkig mogelijk om het examen gewoon nog een keer te doen. Vraag het examen opnieuw aan via MijnCBR.

Wat neem ik mee naar het CBR voor het theorie-examen?

Naar het CBR neem je de volgende spullen mee:

 • De uitnodiging e-mail. Hierin staat het reserveringsnummer dat nodig is bij de aanmelding bij de aanmeldzuilen binnen.
 • Identiteitsbewijs
 • Al je opgemaakte kennis!

 

Tips and tricks voor het theorie-examen:

 • Doe oefenexamens!
 • Oefen ook in de auto of op de fiets: check bij elk bord dat je ziet of je weet wat het betekent of denk eens na over voorrangsregels in de buurt.
 • Maak een korte samenvatting over de belangrijkste informatie.
 • Maak een lijst met lastige feiten en cijfers met bijvoorbeeld snelheidslimieten.
TOP