Wat zijn rijhulpsystemen (ADAS) en zijn ze toegestaan tijdens praktijkexamen?

Advanced Driver Assistance Systems (ADAS)

Rijhulpsystemen, ook wel Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) genoemd, zijn technologische systemen die zijn ontworpen om de veiligheid van het autorijden te vergroten. Deze systemen maken gebruik van sensoren, camera’s, radar en andere geavanceerde technologieën om de bestuurder te ondersteunen bij het rijden en om potentiële gevaren te detecteren.

Antiblokkeersysteem ABS

ABS (Antiblokkeersysteem) is een veiligheidssysteem in auto’s dat voorkomt dat de wielen blokkeren tijdens het remmen, waardoor de bestuurder de controle behoudt over het stuur en de richting van het voertuig. Het verbetert de remprestaties en vermindert de kans op ongevallen, vooral op gladde of natte wegen.

Adaptive Cruise Control (ACC)

Adaptive Cruise Control (ACC) is een geavanceerd rijhulpsysteem dat automatisch de snelheid van een voertuig aanpast aan het verkeer door middel van radar- of camerasensoren. Het handhaaft een veilige afstand tot voorliggende voertuigen en verbetert het rijcomfort en de veiligheid.

Blind Spot Detection (BSD)
 

Blind Spot Detection (BSD) is een rijhulpsysteem in auto’s dat bestuurders waarschuwt voor voertuigen die zich in hun dode hoek bevinden. Het systeem maakt gebruik van sensoren, meestal op de zijspiegels, om nabijgelegen voertuigen te detecteren die mogelijk niet zichtbaar zijn in de reguliere zijspiegels. Wanneer een voertuig zich in de dode hoek bevindt, geeft BSD visuele of auditieve waarschuwingen om de bestuurder attent te maken op de aanwezigheid van een ander voertuig bij het wisselen van rijstrook. Dit draagt bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid door potentiële aanrijdingen te helpen voorkomen.

Lane Departure Warning (LDW)
 

Lane Departure Warning (LDW) is een rijhulpsysteem in auto’s dat bestuurders waarschuwt wanneer ze onbedoeld hun rijbaan verlaten. Het systeem maakt gebruik van camera’s of sensoren om de rijbaanmarkeringen te volgen. Wanneer het detecteert dat de auto de rijbaan verlaat zonder gebruik van de richtingaanwijzer, geeft LDW een visuele of auditieve waarschuwing aan de bestuurder. Het doel van LDW is om de bestuurder alert te houden en te helpen bij het voorkomen van ongevallen als gevolg van onopzettelijk afwijken van de rijbaan.

Automatic Emergency Braking (AEB)
 

Automatic Emergency Braking (AEB) is een geavanceerd rijhulpsysteem dat gebruikmaakt van sensoren, zoals radar of camera’s, om de omgeving van het voertuig continu te monitoren. In situaties waarin het systeem een dreigende aanrijding detecteert en de bestuurder niet tijdig reageert, treedt AEB in werking door automatisch de remmen te activeren. Het doel is om aanrijdingen te voorkomen of de impact ervan te verminderen, waardoor de algemene veiligheid op de weg wordt vergroot. Het systeem is met name effectief bij onverwachte obstakels of vertragingen, waar snel ingrijpen cruciaal is.

Verkeersbordherkenning of Traffic Sign Recognition (TSR)
 

Verkeersbordherkenning, ook bekend als Traffic Sign Recognition (TSR), maakt gebruik van camera’s en beeldverwerking om verkeersborden te detecteren en hun informatie, zoals snelheidslimieten, weer te geven op het dashboard of head-up display. Hierdoor worden bestuurders direct op de hoogte gebracht van geldende verkeersregels, wat bijdraagt aan bewust rijgedrag en een veiligere rijervaring.

Vermoeidheidsherkenning
 

Vermoeidheidsherkenning in auto’s gebruikt sensoren, zoals camera’s die de oogbewegingen volgen, om te detecteren wanneer de bestuurder tekenen van vermoeidheid vertoont. Bij waargenomen vermoeidheid kan het systeem de bestuurder waarschuwen met visuele, auditieve of tactiele signalen, waardoor het risico op vermoeidheidsgerelateerde ongevallen wordt verminderd.

Is het toegestaan om tijdens het praktijkexamen rijhulpsystemen te gebruiken? 

Sinds 2016 mogen rijhulpsystemen worden ingezet bij het auto-examen. Vanaf 1 januari 2024 wordt het gebruik van deze systemen voorafgaand aan de rit besproken met de examinator. Het wel of niet gebruiken van rijhulpsystemen heeft geen invloed op de beoordeling.

Er is echter een uitzondering: automatische parkeersystemen mogen niet worden gebruikt tijdens het onderdeel ‘Bijzondere verrichtingen’.

Tijdens de voorbereiding op de rit stelt de examinator vragen over de auto, waarbij ook vragen over rijhulpsystemen aan bod kunnen komen. Het is niet nodig om alle specifieke rijhulpsystemen te benoemen, maar je kunt vragen verwachten over bijvoorbeeld het belang van schone sensoren, vergelijkbaar met vragen over lampjes op het dashboard.

Voorbeeldvragen:

  • Welke ervaring heb jij met het gebruik van rijhulpsystemen?
  • Heb je wel eens meegemaakt dat de auto onverwacht reageerde door een rijhulpsysteem?
  • Waar zie je de informatie als het rijhulpsysteem je informeert?
  • Wat kan een gevolg zijn van een vervuilde sensor op de werking van rijhulpsystemen?

Haal je rijbewijs in 1x bij Rijschool 023.

Je rijbewijs geeft je de vrijheid die je altijd al hebt willen ervaren.

Video met uitleg
Bekijk deze video voor meer informatie over het gebruik van rijhulpsystemen tijdens het praktijkexamen voor de auto.

De #1 rijschool van Haarlem en omstreken!

Lees onze Google reviews wat klanten over ons zeggen

Uitstekend
Gebaseerd op 445 recensies
*****
*****
2024-05-31
Het is echt een geweldige rijschool en dan ook vooral mijn instructeur Sollie:) Ik heb echt onwijs leuke lessen gehad en het was zo gezellig, bijna jammer gewoon dat ik ben geslaagd. Heel erg bedankt voor de goede & leuke lessen!! x Madelief
Pablo Rosa
Pablo Rosa
2024-05-29
Super happy with my experience! Passed the practical exam 1st time fully because of SOLLIE! He is really the GREATEST OF ALL TIME
Yasmin K
Yasmin K
2024-05-28
Hele goeie, professionele rijschool. Ben in 1x geslaagd! Dankjewel Nexhat voor de fijne lessen, de waardevolle gesprekken & gezelligheid!🙏🏾✨
Volha Lapanovich
Volha Lapanovich
2024-05-27
Awesome driving school. Sollie is the best driving instructor who has a lot of patience and experience. Highly recommend.
Ruben van Hilten
Ruben van Hilten
2024-05-24
Geweldig advies voor de lessen, instructeur is een goeie professeur. TTT en rijbewijs heel goed behandeld.
Nina Meisner
Nina Meisner
2024-05-16
Super fijne rijschool, bedankt voor alle leuke lessen!
Sybren de Jong
Sybren de Jong
2024-05-08
Deze rijschool is top altijd eerlijk en ze helpen je echt
Nickッ
Nickッ
2024-05-06
Altijd fijn gereden, met goede begeleiding :)
olaf polman
olaf polman
2024-05-03
Top rijschool, altijd fijn in de communicatie en flexibel. Hebben mij snel kunnen inplannen voor zowel lessen als examen. Zonder rijinstructeur Nexhat had ik het niet in één keer gehaald, hij leerde mij het snel aan en het was gezellig in de auto. Alleen maar positiviteit!!!!!
Yara Berkelmans
Yara Berkelmans
2024-04-29
Met Youness in de auto was altijd even gezellig! Altijd in voor een leuk gesprek en ondertussen geeft hij goede rij tips. Youness legt alles duidelijk uit en helpt je op een fijne manier voorbereiden op het rijexamen! Ik ben vandaag in 1x geslaagd voor mijn examen, met veel dank aan rijschool 023. Ik ga de leuke rijlessen missen, heel erg bedankt!

Laatste nieuws

Maak kennis met onze nieuwe huisstijl!

De huisstijl van Rijschool 023 is in een nieuw “2.0” jasje gestoken. Een nieuw jasje dat past bij de missie en hedendaagse ambities van Rijschool 023 en gaat bijdragen aan een grotere herkenbaarheid en zichtbaarheid.

Lees meer »
error: Content is protected !!

GRATIS PROEFLES
AANVRAGEN

Je eerste proefles is gratis als je kiest voor rijschool 023 en geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets..