Zenuwen voor het CBR-examen? 3 manieren om er beter mee om te gaan.

Spannend om examen te doen vinden we het eigenlijk allemaal, daar is niets mis mee. Toch ervaren sommigen meer zenuwen voor het CBR-examen dan anderen. En bij weer anderen zijn de zenuwen zo groot dat ze dichtklappen en helemaal geen examen kunnen doen.

Hoe ga je daarmee om en hoe voorkom je dat je precies tijdens het CBR-examen fouten maakt die je anders niet zou maken? Als je té zenuwachtig wordt om examen te doen kunnen we je daar goed bij helpen.

Let op: er zijn middelen beschikbaar die je zenuwen helpen onder bedwang te krijgen. Pas daar mee op, omdat sommigen de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Je reactievermogen zal niet optimaal zijn, terwijl dit juist heel belangrijk is tijdens het rijexamen.

Minder zenuwen tijdens het examen

Weet je van jezelf dat je heel zenuwachtig wordt van examens? De kans bestaat dat je ook voor het CBR-examen veel zenuwen zal hebben. Gelukkig kunnen we je daar op een paar verschillende manieren mee helpen:

  • Tussentijdse toets
    Word je nu al zenuwachtig van het rijexamen dat je zal gaan doen? Met een tussentijdse toets (TTT) kun je het jezelf iets makkelijker maken. Je doet al een keer een toets, waarmee je went aan de (examen)situatie. Bovendien zit je al een keer met een examinator in de auto en kun je een belangrijk onderdeel van het examen halen. Dat hoef je tijdens het examen niet meer te doen, waardoor je daar minder zenuwachtig voor zal zijn.
  • Oefenen met de instructeur
    Wil je alvast weten hoe het examen straks in z’n werk zal gaan? Vraag onze instructeur om het een keer met je te oefenen. Jouw instructeur gedraagt zich als de examinator en vraagt je vanaf het CBR de examenroute te gaan rijden. Je krijgt de instructies zoals je die ook tijdens het examen kunt verwachten. Uiteraard kun je dit meerdere keren herhalen als je merkt dat het werkt.
  • Faalangst-examen aanvragen
    Weet je dat je faalangst hebt? Je kunt bij het CBR een faalangstexamen aanvragen. Het examen duurt 80 minuten, zodat de examinator meer tijd heeft om je op je gemak te stellen. Bovendien kun je tijdens de rit een time-out aanvragen, als de spanning je even te veel wordt.


Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Rocken

Rocken

Mus magna integer tortor nec montes adipiscing. Ut cursus orci cras condimentum lacus turpis congue praesent duis letius.

All Posts

Leave a Reply

Latest Post

Hoe gaat een proefles bij rijschool 023 Haarlem?

De proefles is de perfecte kennismaking voor jou met onze rijschool, begin direct gratis en vrijblijvend.  Zelf in een auto stappen, achter het stuur en gaan en staan waar je maar wilt. Mooi weer, een lekker muziekje aan … heerlijk toch?

Read More »

Geslaagd voor mijn rijbewijs en nu?

Je bent geslaagd voor je rijbewijs! Super gefeliciteerd!

Zelf aanvragen, zelf ophalen
Je moet je rijbewijs bij de gemeente zelf aanvragen en zelf ophalen. Vaak kun je hiervoor online een afspraak maken,

Read More »

GRATIS PROEFLES AANVRAGEN

Je eerste proefles is gratis als je kiest voor rijschool 023 en geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets..